Wel of geen e-mail tijdens je vakantie

In de zomer, maar ook in de winter, de lente en de herfst hebben we er mee te maken. De vakantietijd. En wat doe je dan? Zet jij de telefoon uit of kijk je stiekem vaker dan je toegeeft? Heb je collega’s die je taken geheel of gedeeltelijk over nemen? Zet je de e-mail door of beantwoord je die liever zelf? En doe je dat dan tijdens of na je vakantie? De vakantieperiode moet je rust geven zodat je na de vakantie weer vol energie verder kunt. Maar hoe zorg je er voor dat je vooraf en daarna niet moet overwerken en vol in de stress schiet.

vakantiemail

Met de laptop op schoot zit ik in de caravan. Het regent vandaag. Manlief is met mijn jongste zoon naar het strand, de bikkels. De andere zijn, uiteraard met telefoon richting plaza vertrokken. Niet vreemd natuurlijk want daar is internet en bovendien zijn er meiden in de juiste leeftijdscategorie. Ik geniet ondertussen van de rust en neem de kans om even mijn e-mail te checken en wat plannen uit te schrijven.

Toch even e-mail checken

Zelf ben ik een van die mensen die graag elke dag even de e-mail checkt. Gewoon op mijn telefoon die alles kan (je kunt er zelfs mee bellen.) Dat geeft mij namelijk rust. Wel zorg ik ervoor dat ik niet uren aan het werk ben en alleen op momenten zodat de vakantievreugde van het gezin niet in gedrang komt. E-mails waarbij een kort antwoord voldoende is, handel ik direct af. Dat is minder werk dan ze later allemaal nog een keer te moeten lezen. Andere e-mails markeer ik en alles waar ik niks mee hoef laat ik of verwijder ik direct. Deze manier van werk en vakantie zorgt er voor dat ik me niet door honderden e-mails heen hoef te worstelen als ik weer thuis ben.

Telefoonbundel met vakantiebeveiliging

Het liefst had ik ook nog wat uren gewerkt. Ik geef het maar gewoon toe.  Lijstjes had ik al met wat ik in stille uurtjes allemaal al vooruit zou kunnen werken. Gelukkig weet ik dat als ik eenmaal op mijn vakantiebestemming aangekomen ben, het allemaal wel losloopt en ik vooral geniet van de rust en vrije tijd. Daarbij wil ik het blijkbaar ook niet echt echt, want anders had ik uiteraard vooraf gecheckt of het internet hier wel goed zou zijn. En dat laatste is dus duidelijk niet het geval. Wil ik werken, denkt KPN daar anders over en gooit gelijk alles plat in mijn omgeving. Ik denk dat dat komt omdat ik het meest uitgebreide pakket heb; een telefoonbundel met vakantiebeveiliging. Thuis toch eens de voorwaarden doorlezen.

“Een middagje werken, wat niet eens voelt als werken, geeft mij meer rust dan niet bereikbaar zijn.”

Maar vandaag zit ik dus heerlijk alleen in de caravan en tikt de regen tegen de voortent. Ik schrijf wat blogs en lees rustig door wat ik allemaal ‘gemist’ heb op twitter, facebook en andere social media. Mijn telefoon laat muziek horen die vooral ik graag hoor en naast mij staat een kop dampende koffie. Een middagje werken, wat niet eens voelt als werken, geeft mij rust dan niet bereikbaar zijn.

Wat past bij jou?

Mijn ervaring is dat het niet uitmaakt of je wel of geen e-mails leest op vakantie. Het gaat er om dat je doet wat bij jou past. Denk er vooraf over na, weeg de voors en de tegens tegen elkaar af.  Als je bereikbaar blijft, is het handig om daarvoor bepaalde tijden af te spreken en eventueel een wekker op je telefoon in te stellen. Zo voorkom je dat je langer bezig blijft. En vraag je vooraf goed af wat jou het meeste rust geeft. Je gaat tenslotte op vakantie om tot rust te komen.

Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
E-mailadres
Vraag / Opmerking
Geplaatst op: 7 augustus 2013 onder: werk en ...