Thuiswerken in de zomer, de voordelen en de valkuilen

Ben jij geschikt om thuis te werken? Geen reistijden en thuis zijn als de kinderen uit school komen, heeft zijn voordelen. Maar er zit ook een keerzijde aan het werken vanaf de plek waar ook je privéleven zich afspeelt.

Vakantie op een ‘gewone’ werkdag

Het is nog vroeg als ik met de hond buiten loop. Je kunt nu al voelen dat het een mooie en voor Nederland warme dag gaat worden maar over het water hangt nu nog dauw. Het water geeft me het gevoel alsof ik op vakantie ben en dat op een ‘gewone’ werkdag. Ik adem diep de frisse lucht in en voel me rijk en gelukkig.

Voordelen

Het is vroeg in de ochtend, morgen wordt het nog vroeger maar de dag daarna slaap ik gewooon uit. Gisteren stopte ik rond 16.00 uur met werk en niet veel later zat ik in de trein richting Amsterdam om daar in het zonnetje te genieten op een terrasje en in de avond van salsa les. Vandaag begin ik wat vroeger en haal ik met gemak de ‘verloren’ uurtjes in. Dat is een van de voordelen van zelf je tijd inplannen en thuiswerken.

balans werk

Valkuilen

Dat inhalen kan deze week want de kinderen zijn niet thuis. Want dat is natuurlijk één van de keerzijdes van de medaille. Als je thuiswerkt en je hebt kinderen die ook nog vakantie hebben, moet je goed plannen. Afspraken maken en je daar vooral zelf ook aan houden. Je kunt niet verwachten dat zij (klein of groot) stil zijn en/of iets voor zich zelf doen als jij je niet houdt aan de tijd waarop je hebt afgesproken te stoppen met je werk. Maar hoe fijn is het dat je bij je kopje koffie om 11 uur even bij ze kunt zitten of dat je samen kunt (gaan) lunchen. Ook in de middag kun je soms makkelijk je werk verschuiven en tijd vrij maken voor privé en de nog te werken uren doorschuiven naar de vroege ochtend of de avond. Alles valt en staat met de planning en jouw eigen doorzettingsvermogen en de kunst afspraken te maken met oa jezelf en je daar aan te houden.

thuiswerken geeft je de kans om kleine klusjes zoals een was in de machine stoppen tussendoor te doen waardoor je meer vrije tijd in de avond of het weekend hebt.

Vandaag schijnt de zon en net als alle veel andere werknemers zit ook ik binnen te werken. Een paar klusjes heb ik gebundeld zodat ik die vanmiddag in de tuin kan doen. Als ik een piepje hoor, sla ik mijn documenten op en loop naar boven waar de wasmachine mij vertelt dat de was klaar is. Die hang ik buiten op in de tijd dat ik anders met een collega bij de koffie automaat zou staan. Binnen zie ik een stapel papieren op de tafel liggen en bijna was ik van het ene in het andere terecht gekomen. Ik verman me en loop door naar boven. Valkuil nummer 2 is ‘nog even dit en nog even dat doen’. Jezelf in de hand houden, is belangrijk. Aan de andere kant; thuiswerken geeft je de kans om kleine klusjes zoals een was in de machine stoppen tussendoor te doen waardoor je meer vrije tijd in de avond of het weekend hebt.

inzicht in je dag in balans

Alles valt en staat dus met hoe jij er in stapt. Lijstjes met wat je moet doen en wat je gedaan hebt, helpen je vaak om meer inzicht te krijgen. Hou eens een week lang lijstjes bij van alles. Zet op dat lijstje niet alleen je werk maar ook de privé taken die je tussendoor doet en zet achter elk item hoe lang je er aan gewerkt hebt. Geef aan het eind van de dag met een kleurtje aan wat werk en wat privé was. Zo krijg je inzicht in hoe jij je taken verdeelt en kun je snel genoeg zien of je dag in balans is.

Voornaam
Achternaam
Telefoonnummer
E-mailadres
Vraag / Opmerking
Geplaatst op: 18 juli 2013 onder: Organiseren