Secretaressedag…

een compliment of niet?

Vandaag is het secretaressedag. Als secretaresse heb ik daar een beetje moeite mee. Inmiddels hebben voor zowat alles een dag. En wat mij het meest dwars zit, is dat dat blijkbaar nodig is. Of is secretaressedag eigenlijk de nationale bloemenverkoopdag?

Laat ik eerst even zeggen dat het uiteraard leuk is om gewaardeerd te worden. Maar persoonlijk hoeft dat voor mij niet op die ene dag per jaar. Liever heb ik dat degene voor wie ik werk dat doet op het  moment dat hij/zij blij is met wat ik doe. Zoals het e-mailtje vorige week met ‘GOEDwerk, ik weet niet hoe ik het zonder jou had moeten rondbreien’. Of de blik in de ogen die boekdelen spreekt als je iets geregeld hebt. Kleine opmerken. Of de directeur die altijd iets voor ons mee nam van zijn reizen naar het buitenland. De kleine beeldjes die nog steeds op mijn bureau staan te pronken.

Ooit werkte ik bij NedCar PD&E in Helmond. De eerste jaren van het ‘secretaressedagfenomeen’ zeg maar (heel lang geleden dus). Nooit meer zal ik vergeten dat ik die bewuste ochtend mijn computer opstartte en er een melding van mijn manager verscheen. ‘Silvia, vandaag is het secretaressedag. Dat ik blij met je ben dat weet je wel. Ik hou niet zo van dat georganiseerde. Mijn grootste cadeau aan jou is wel dat ik vandaag de hele dag afwezig ben. De organisatie denkt daar alleen anders over. Daarom ligt er in je linker bureaulade een cadeautje. Geniet van je dag’.  En mijn dag kon inderdaad niet meer stuk. Zoveel moeite genomen om mij te verrassen. Daar kon het cadeautje in mijn lade echt niet tegen op.

Op elke knie een secretaresse en de andere hangend om zijn nek

Het allereerste jaar dat secretaresse dag bestond en ik net mijn diploma op zak had werkte ik nog als receptioniste en waren mijn collega’s bang dat ik vergeten zou worden.  Het gevolg was dat ik in de avond met vier bossen bloemen naar huis ging en onze directiesecretaresse met  één.

Het zijn vooral de gekke dingen die me bij gebleven zijn. Zoals de collega bij de woningbouwvereniging die met onze directeur op stap was die dag en hem influisterde dat het secretaressedag was. Een beetje blozend kwam onze directeur later binnen met voor ieder een bosje rozen. Het was zo aandoenlijk dat we gedrieën besloten dat daar een foto van gemaakt moest worden. Zo gezegd zo gedaan, stond even later onze huisfotograaf in kantoor. Op elke knie een secretaresse en de andere hangend om zijn nek stond hij een paar weken later in het personeelsblad. Ik weet niet wie er die dag meer genoten heeft…

secretaressedag bloemen

 

Geplaatst op: 16 april 2015 onder: werk en ...