Op een hoger level tillen

‘Wij willen graag en strippenkaart nemen. Ik bel je volgende week even op!’ verschijnt er op mijn telefoonscherm. “Oh leuk” roep ik hardop naar niemand in het bijzonder. Leuk, niet omdat het een opdracht is, maar omdat ze het zo goed kunnen gebruiken. Er zit zoveel meer in die twee meiden dan er nu uit kan komen.

stapje hoger
Het is woensdagochtend als ik na het netwerkontbijt naar haar toe rijdt. ‘Kun je een keer langskomen?’ vroeg ze een paar dagen daarvoor.  Al eerder had ik aangegeven dat ik denk dat ik wat voor ze kan doen. Beide zijn ze in hun baan ‘gerold’. Niet vanzelf maar wel vanuit een heel andere functie. Dat betekent dat ze beide nog niet zoveel ervaring hebben en nog veel kunnen leren. Anderzijds is hun enthousiasme en doorzettingsvermogen geweldig. De ene dame doet het commerciële gedeelte en de andere de ondersteuning. Ik herken wel wat van me zelf in ze van toen ik net begon met werken. Graag willen maar soms niet weten waar je moet beginnen.

‘Kijk’ zegt ze  ‘dit is de Excelsheet waarover ik je vertelde.’ Ze laat aan de hand van het programma zien hoe ze haar informatie invoert en hoe ze het terug kan halen. Binnen enkele ogenblikken zie ik wat ze bedoeld en waar het mis is. Ik geef aan hoe ik met een paar simpele handelingen haar probleem op kan lossen. Met grote ogen en een nog grotere glimlach kijkt ze mij aan. ‘Zo simel?’ vraagt ze. ‘Ja, zo simpel!’ antwoord ik. Ook haar collega stoeit met een aantal zaken. Snel nemen we ze door en leg ik de vinger op de zere plekken. Dan geef ik aan dat ik precies dit bedoelde met het nemen van een urenkaart waarin ik haar kan coachen wanneer het nodig is. Geen cursusdagen maar gewoon de telefoon pakken of een e-mail sturen wanneer je iets niet weet of wanneer je vast loopt. De ene keer misschien een kwartier, de andere keer misschien langer of korter, maar altijd betaal je alleen die tijd die ik aan je besteed.

altijd met het doel dat je het de volgende keer zelf kunt

Het coachen is niet het werk uit handen nemen of over nemen. Het coachen is de ander laten zien wat er mogelijk is of hoe je iets kunt doen. Sparren, vragen en leren. Alles altijd met het doel dat je het de volgende keer zelf kunt. Mijn lol zit namelijk niet in de uren maar in het resultaat. Mijn doel is van jou een betere secretaresse te maken die alles uit zich zelf haalt wat er in zit. Mijn doel is jou op een hoger level tillen.

Geplaatst op: 23 september 2013 onder: werk en ...